11.11.09

Kodune meediakeskus

Tekkis mõte soetada endale seade mis võimaldaks järgmisi asju:
  • Kuulata CD-plaate
  • Mängiks DVD plaate, DivX, Dvid, mpeg
  • Vaadata pilte plaadilt
  • Kasutada välist kõvaketast või usb-mälupulka muusika, piltide ja videode vaatamiseks
  • Kuulata netiraadioid ja podcast'e
  • Vaadata tasuta DigiTV kanaleid
  • Salvestada telesaateid
  • Kuulata raadiot
  • Kõik funktsioonid peaks olema puldist juhitavad
Käies tehikapoodides on võimalik leida sedmeid, mis saaksid ehk hakkama kolme kuni nelja esimese punktiga. Ülejäänud võimaluste jaoks tuleks osta eraldi (lisa)seadmeid. Vaadates hinda, mis nende seadmete eest tuleks välja käia (kaugelt üle 10000 krooni) kadus isu nende seadmete ostmiseks ära.
Arvuti kui meediakeskus
Seejärel hakkasin uurima kas oleks võimalik teha arvutist või ka läptopist eelpool kirjeldatud süsteem. Viie esimese punktiga saab arvuti edukalt hakkama ja pole vaja midagi lisaks osta. Seega peaks otsima võimalust, kuidas arvutist telekanaleid vaadata. Selleks tuleks soetada MPEG4 DigiTV tuuner. USB porti ühendatavate ja DigiTV valmidusega tuunerid maksavad vahemikus 500-1500 krooni. Sageli võimaldavad DigiTV tuunerid ka raadiokanaleid vastu võtta ja analoogsignaaliga telesaateid vaadata. Paljudel mudelitel on kaasas ka pult mugavamaks kasutamiseks. Kui kasutada läptoppi, siis oleks vaja lisaks soetada kõlarid. Kui arvuti ühendada teleriga ja olla rahul teleri kõlaritega, siis lisakõlareid osta vaja ei ole.
Puldiga arvuti juhtimine
Hea oleks kui saaks puldist juhtida kõiki eelpool nimetatud tegevusi. Selleks tuleks arvutile soetada pult (hind alates 200kr). Ise soetasin Chronose Windows Media Center'i puldi analoogi. Selle puldi Windows XP-s tööle saamiseks tuli veidi puldi draivereid kohendada.
On olemas spetsiaalne tarkvara nimega EventGhost, mille abil saab juhtida enamlevinud arvutiprogramme (Winamp, Windows Mediaplayer, jne...) Programm teisendab puldilt saadud käsklused klahvivajutusteks või käivitab/juhib ettemääratud programme muul viisil.
Kõik ühes lahendused
On olemas ka lahendused, kus on realiseeritud kõik eelpool nimetatud meediakeskuse võimalused ja rohkemgi veel. Üks võimalikest lahendustest on kasutada vabavaralist MediaPortal tarkvara. See on arvutis käivitatav programm, mille abil saab vaadata ja salvestada telesaateid, kuulata muusikat nii internetist kui ka kohalikust arvutis, vaadata fotosid ja filme. See programm toetab ka erinevaid pulte, mille abil on võimalik programmi kasutada. Paraku on programm üsna kapriisne ja nõuab suhteliselt palju aega ja teadmisi selle tööle häälestamiseks. Samas kui kõik ära häälestada, siis on mugav kasutada. Samuti on eeliseks see, et tegemist on vabavaralise lahendusega ja sellele on võimalik juurde lisada laiendusi (näiteks kalendri, Skype, ...) ning abi saamiseks saab kasutada foorumit.
On olemas ka teine lahendus, mida ma proovinud veel pole. Nimelt tuleb Windows 7 teatud versioonidega (Ultimate?, Premium?) kaasa ka Windows Media Center tarkvara, mis peaks ka eelpool kirjeldatud võimalusi pakkuma. Varem sai WMC alla laadida ka Windows XP-le, kuid hetel ma enam ei leidnud selle programmi allalaadimisvõimalust.
Kokkuvõtteks
MediaPortal tarkvara tundub olevat paljulubav, kuid nõuab aega häälestamiseks.
Kui kellelgi on välja pakkuda omapoolne meediakeskuse lahendus või kogemus sarnaste süsteemidega (ka Linuxi põhised), siis saab kommentaaridesse märku anda.

1 kommentaar:

Kessu ütles ...

Apple TV võimaldab enamikku. Teatud täiendamisel kõike eelmainitut. Kõige parem lahendus on iMac, mida saab väga eduliselt puldiga juhtida. Kättesaamatuks jääb elioni digiTV, kui selle vajadust ei ole, siis saab iMac'ile soetada väline TV kaart. Mac on hea lahendus.