3.10.09

Google Wave

Täna vaatasin läbi 1h 20 min Google Wave demovideo saamaks aru, mis see on ja mida võimaldab. Praegu on Google Wave avatud arendajatele, tavakasutajad saavad taotleda liitumist või liituda kellegi kutse abil. Seega on video hetkel lihtsaim viis Google Wave'iga kurssi viimiseks.

Mis on Google Wave?

Tehnilises kõnepruugis võiks öelda, et Google Wave on kommunikatsiooniplatvorm. Lihtsamalt lahti seletades loob Google Wave võimalused suhelda reaalajas inimestega, kasutades selle jaoks erinevaid liidesid.
Suhtlust Google Wave abil võiks võrrelda meilide saatmisega Gmail'i keskkonnas, kus keegi kirjutab kellelegi meili ja keegi vastab jne... ning selle tulemusena tekib vestlus, kus kirjavahetus on näha ühel lehel. Kuid lisaks saad sa lisada kommentaari otse vastuseks saadud kirja sisse ja vastaja näeb selle kommentaari lisamist reaalajas oma kirja sisse! Võib öelda, et Wave on midagi meilide saatmise ja otsesuhtlustarkvara vahepealset. Wave'is on olemas ka võimalus ühte dokumenti (objekti) muuta mitme kasutajaga samaaegselt nähes reaalajas kõikide kasutajate muutusi. Peale selle on võimalik Google Wave'il lasta maha mängida kogu dokumendi koostamise ajalugu (kes millal, ja mida muutis). Tõenäoliselt saab ühiskirjutamise (-loome) võimalus olema ühendatud Google Docs teenustega.
Robotid
Peale inimeste on võimalus vestlusesse kutsuda roboteid. Näiteks on võimalik vestlusesse kutsuda robot, kes avaldab teie vestluse blogis. Kui kutsute vestlusesse tõlkeroboti, siis on võimalik otsesuhelda näiteks hispaania keelt rääkiva inimesega nii, et mõlemad pooled vestlevad oma emakeeles ja robot tõlgib teksti mõlema poole jaoks.
Veel üks näide piltidest. Google Wave'i on võimalik lisada pilte (lohistades, mitmekaupa!), neid on võimalik jagada sõpradega, luua pidigaleriisid, koos panna piltidele allkirju ja postitada näiteks blogisse. Üsna tavalised võimalused, kas pole?. Aga kui muudate pildi allkirja Google Wave'is siis muutub pildi pealkiri samal ajal ka blogipostituses.
Google Wave on avatud platvorm, mida on võimalik "õpetada" suhtlema teiste veebipõhiste keskkondadega.
Kes tunneb huvi Google Wave'i vastu, siis soovitan läbi vaadata värgmise video.
Ja veel kui, asute videot vaatama - kui kellelgi on võimalus kutsuda mind Google Wave'i kasutama, siis andke märku kommentaariga sellele postitusele.



Loe lähemalt Google Wave

3 kommentaari:

Andrus ütles ...

Sai see video umb. kuu aega tagasi läbi vaadatud. Huvitav programm igatahes. Nüüd sain kutse "liivakasti".
Mis nüüd edasi teha polegi veel päris selge?

Unknown ütles ...

Võiksin ühe kutse ära anda küll.

Kivilinna DigiTiiger ütles ...

Tänan, mul juba Google Wave kasutaja olemas:)