28.4.06

E-õpe Eestis

Tänase päeva leid on E-õppe uudiskiri. Lehekülg annab ülevaate E-õppest Eestis: E-õppe projektid, statistika, edulood, uudised jpm. Silma hakkas minu kunagise ülikooliaegse õppejõu Toomas Plank'i edulugu e-õppe rakendamisest Tartu Ülikooli Füüsika-keemia teaduskonnas.

Asi algas sellest, et 2005. a kevadel tuli minul ja minu kolleegidel arvutiklassis läbi viia füüsika praktikumitööde vormistamise seminare. Tudengite arvu (300) ja arvutiklasside keskmist suurust (20 töökohta) vaadates sai selgeks, et ühte ja sama loengut tuleb pidada vähemalt 15 korda. Traditsioonilisel viisil õpetades oleks selline nädalakoormus ühele õppejõule ilmselgelt liig mis liig. Nii hakkaski mõte liikuma alternatiivsete õppevormide suunas. Küsisin endalt, kas ei oleks võimalik salvestada need operatsioonid, mida arvuti ekraanil teen, koos audiovormis kommentaaridega ühtseks videoõppematerjaliks?

Toomas on koostanud videoloengud ja -seminarid Elektrimõõtmiste kursuse läbiviimiseks. Suurepärane!
Seoses sellega tuli meelde, et mul on veel tegemata füüsika magistritöö... võibolla saab siit mõne idee...

26.4.06

Registreerimine DigiTiigri kursusele

Kui soovid osaleda DigiTiigri kursusel Tartus või Tartumaal, siis registreeri ennast või oma kooli meeskond DigiTiigri kursusele.
Digitiigri põhikursus
40-tunnine kursus koosneb kümnest moodulist, kus iga mooduli põhiteema on seotud kursust läbiva teemaga. Käsitlemist leiavad e-õppe keskkonnad, e-portfoolio, mõiste- ja mõttekaardid, uus meedia ja koostööprojektid õppetöös. Suurt tähelepanu pööratakse õpitarkvara ja veebilehtede hindamisele ning teadmiste kontrollimise meetoditele, mõtestatud õppimisele ja aktiivõppe sidumisele e-õppega. Kursuse käigus valmib igal osaleval õpetajal isiklik e-portfoolio, kuhu on koondatud kogu kursuse jooksul käsitletud materjal. Kursuse raames kasutatakse erinevaid e-õppekeskkondi.
Vaata ka: Kursuse tutvustust
DigiTiigri lisakursused

Enesekontrolli testi loomine programmiga HotPotatoes
Kursuse käigus tutvutakse enesekontrolli küsimuste ja testide koostamise metoodikaga ning õpitakse looma teste programmiga HotPotatoes. Lõputööna valmib igal kursuslasel testikogu, mis avaldatakse veebis.
Esitlused õppetöös ja nende jagamine Internetis
Kursuse käigus tutvutakse enesekontrolli küsimuste ja testide koostamise metoodikaga ning õpitakse looma teste programmiga HotPotatoes. Lõputööna valmib igal kursuslasel testikogu, mis avaldatakse veebis.
Õppematerjalide loomine ja avaldamine Internetis
Kursusel tutvustatakse erinevaid keskkondi, millega õpetaja saab luua ja avaldada elektroonilisi õppematerjale. Õpitakse kasutama kodulehe loomise programmi Composer, õppematerjalide loomise keskkonda eXeLearning, veebipõhist kodulehe keskkonda GooglePage, failide transportimise võimalusi veebis ja veebipõhiste õppematerjalide koostamise põhimõtteid.
Ühiskirjutamise vahendid õppetöös
Kursuse sisuks on tutvustada erinevaid internetipõhiseid ühiskirjutamise vahendeid, mis on alternatiiviks tasulisele kontoritarkvarale ja mis võimaldavad luua materjalile sisu Internetipõhiselt (WIKI, Zoho, Google, Ajaveeb).
Interaktiivne tahvel klassiõpetajatele
Kursuse sisuks on tutvustada erinevaid Eestis levinud interaktiivseid tahvleid ning nede kasutamise metoodikaid.
Digipildid õppetöös 
Kursusel tutvutakse digitaalfotograafia põhitõdedega ja uuritakse erinevaid näiteid, kuidas digipilte õppetöös rakendada.

Registreeru ja osale!

24.4.06

Screencast: Faili lisamine meilile


Tegin väikse screencasti ehk ekraaniviisori meilile faili (attachment'i) lisamise kohta. Meili saatmise keskkonnana kasutasin SquirrelMaili (oravamaili) veebirakendust. Ekraaniviisorit saate juhtida nuppude Back ja Next abil ning ekraani allosas oleva kontrollriba abil.
Niisiis: Kuidas lisada meilile faili?

21.4.06

Veebirakenduste loomise lihtsusest ja kiirusest

Sattusin peale aadressile: http://rubyonrails.org/. Ruby on Rails on programmeerimiskeel (õigemini programmeerimisvahendite komplekt või raamistik), mis teeb veebirakenduste programmeerimise lihtsaks ja kiireks. Eriti muljetavaldav oli screencast, mis kirjeldas ajaveebi veebirakenduse programmeerimist:

Creating a weblog in 15 minutes
In 15 minutes, we go from scratch to complete weblog engine: with comments and an administrative interface. But since the actual application only took 58 lines to complete, we also have time left over to do unit testing, examine the logs, and play around with the domain model.

Mõeldes selle peale kui palju aega kulus mul veebipõhise kooli vastuvõtusüsteemi programmeerimse peale, siis tõenäoliselt oleks uue prorammeerimiskeskkonna õppimine, ülespanek serverisse ja veebirakenduse programmeerimine võtnud võib-olla isegi vähem aega kui 40h, mis on kulunud praegusi vahendeid ja meetodeid kasutades.

Lehelt leiab ka mitmeid, enamasti sotsiaalse tarkvara, veebirakendusi, mis on loodud just seda keelt kasutades.

Täiendet: leidsin pool päeva aega ja sättisin "rubiinid rööbastele" ja tegin näite järgi ajaveebi rakenduse. Läkski tööle! Kurb on see, et vähemalt minu arvuti taga töötas veebirakendus kuidagi väga aegalaselt.

17.4.06

Veebipõhine töölaud

Aeg on teadupärast nähtus, mida tagasi kerida ei saa. Aja füüsikalistest omadustest lähtuvalt tekib inimestel sageli olukord, kus aega on vähe, aga teha on palju.
Sattusin del.icio.us-i kaudu lehele nimega www.netvibes.com mis võimaldab luua omale veebilehe, võiks isegi öelda töökeskkonna, kuhu saab paigutada:
  • uudistevood
  • Google meilipostkasti Gmail sisu
  • Google Calendar kalendrisse kantud sündmused
  • otsimootorite otsingukaste
  • ToDo-listi ehk tegemist vajavate tööde nimekirja
  • notes'i (need kollased lipikud sinu monitori küljes)
  • nelja päeva ilmaprognoosi
  • Box.net teenus lubab paigutada 1GB faile (failid kõikjalt kättesaadavad)
  • Bookmarke
  • oma meilipostkasti kirjade nimekirja (kas on uusi kirju?)
  • jne...

Miks sellist keskkonda kasutada?

Esiteks. Kõik oluline on ühes kohas. Selle asemel, et sul on arvutis lahti meililugemise programmid-keskkonnad, uudistevoo lugemise aken ja veel teab mis, saad selles keskkonnas kõik ühte kohta kokku koguda. Teiseks. Seda keskkonda saad sa kasutada suvalises internetiühendusega arvutis (sellisel juhul pead sa ennast kasutajaks registreerima). Kolmandaks. Selles keskkonnas pole üldjuhul vaja midagi salvestada, kõik salvestub automaatselt. Neljandaks. See keskkond aitab aega kokku hoida. Aeg teadupärast ärimaailmas on...

Miks sellist keskkonda mitte kasutada?

Kui sa soovid, et sinu meilipostkasti kirjad oleksid lehel nähtavad, siis tuleb selleks sisestada oma kasutajatunnus ja parool. Mina küll ei sisestaks!

11.4.06

DigiTiiger puhkab

Sirvisin DigiTiigri koolitajate ajaveebe ning leidsin, et koolitajate seltskond on vist süvenenud oma igapäevategemistesse. Ainult Varje ajaveebist leidsin aprillikuise postituse e-õppe teemadel. Endal on viimased nädalad kulunud peamiselt kulunud kooli vasuvõtuinfosüsteemi programmeerimise ja Tiigrihüppe projektitaotluse jaoks info kogumise peale. Huvitav oleks teada, millega teised koolitajad tegelevad?

Ahjaa, Janikal on täna sünnipäev. Palju Õnne!

7.4.06

Ajaveebi ABC

Tõnis ja Siim Saksing on loonud blogilehe Ajaveebi ABC, mis selgitab mida võib üks ajaveeb endas sisaldada ja milliseid võimalused selleks on. Hea lugemine neile, kes soovivad oma ajaveebi muuta huvitavamaks, funktsionaalsemaks ja miks mitte ka tulutoovamaks.
Lisasin mõned lisavidinad ka sellesse ajaveebi. Osutus, et minu ajaveebil on ainult üks lugeja (mina ise), kes jälgib seda saiti FeedReaderi kaudu. Kui soovid siin lehel toimuvaga kursis olla, siis lisa oma FeedReaderisse või selle analoogi järgmine link: http://feeds.feedburner.com/KiviTiiger. FeedBurneri viite leiad ka ajaveebi menüüst.